Tanılama & Kalıcı Silme
İkinci el telefon ticareti yapıyorsunuz, ya da eski telefonunu takas edenlere sıfır telefon satıyorsunuz. Telefonun sahibi kalıcı silme yaptırmadı ise (ki bu yükümlülük yönetmeliğe göre telefonu satın alan veya takas karşılığı yeni telefon satanlarındır) hafızadaki kişisel bilgiler ve belgeler ile her tür veri, telefon fabrika ayarlarına getirilse bile kurtarılabilir, geri getirilebilirdir. KVKK kapsamına da giren bu verilerin tamamının, bir kısmının veya bir tekinin bile 2.şahıslar tarafından ele geçirilmesi, kullanılması, kamuya açık hale getirilmesi, buna sebep olanlar için cezai yaptırım getirmektedir.
İnternette kalıcı silme yaptığını iddia eden uygulamalara rastlayabilirsiniz. Uygulamalar altındaki yorumlara göz atmanızda fayda var. Kalıcı silme, aslında üzerine defalarca anlamsız, periyodik olmayan veri yazmaktır. Bu da, ancak dışarıdan aktarılan rastgele bilgilerin SSD'ye yazılması ile gerçekleşir. Her şeyi silen bir uygulamanın, kendini muhafaza etmesi, özünün farklı olması gerektiği anlamını taşır.
2.el mobil cihaz ticareti değil de, tamirini yapıyorsanız bile teslim aldığınız mobil cihazda kalıcı silme yapmak, kötü niyetli 3. ve 4.parti hizmet verenlerin bilgilere ulaşmasını engelleme ve sorumluluktan kaçınma adına akılcı bir seçenektir.
Ülkemizde şu günlerde, kanuni dayatmaya rağmen bu zorunluluk göz ardı edilmektedir. Sektörde yer alan paydaşlar, kişisel bilgilerin 2.şahıslar tarafından kamuya açık hale getirilmesine, tehdit-şantaj amaçlı kullanılmasına, veya en azından ticari maksatlarla elden ele dolaştırılması olaylarına ve bazı ciddi vakalarda yüksek tazminatların ceza olarak ödetildiğine, hapis kararlarına hükmedildiğine şahit olmuştur. Düzenlenen son yönetmelikle, aslında daha fazla yaşanan ancak ortaya çıkmayan kişisel veri sızdırma olaylarına artık daha fazla şahit olacağımız açıktır. Çünkü, tüketici de bu konuda yaptırım uygulanmasını daha fazla talep edecek, bu konuyu çıkarı için haklı olarak daha fazla kullanacak, üzerini örtmeyecektir.
Daha fazla bilgi için;